Kaffe smakar bäst utomhus

Vi som gillar kaffe vill gärna ha tillgång till det överallt och vid alla tidpunkter. Utan kaffe är det något viktigt som saknas. Tänk dig kaffe och nybakad bulle en solig vårdag på balkongen, kaffe och en chokladbit efter en härlig vandring på fjället eller kaffe och korvmacka när du sitter på pass under älgjakten. Dofterna, den friska luften och kanske solens värme. Det är njutning på hög nivå. Kaffet är verkligen viktigt för många av oss även om tillbehören kan skifta utifrån situation och energibehov.

Kaffe ska vara varmt

Visst finns det iskaffe och det kan väl vara gott i speciella situationer, i alla fall finns det personer som tycker det. Men de flesta håller nog med om att kaffe bör vara varmt, inte halvvarmt utan verkligen varmt och för den som vill ha tillgång till varmt kaffe efter många timmars vandring kan det medföra vissa problem. Här gäller det att välja rätt utrustning i form av en riktigt bra termos.

Termosflaskor för uteliv

Välj en välisolerad men samtidigt lätt termoskanna om den ska följa med på långa vandringar. Det är kanske inte en självklar kombo men det finns modeller som är riktigt bra och som håller värmen i många timmar utan problem.

Termosar kan ha hur bra isolering som helst men en del av dem har förmågan att påverka smaken negativt. Det smakar helt enkelt inte kaffe längre utan termoskaffe, även om det fortfarande är varmt. Inte ens naturupplevelsen, korvmackan eller den härliga samvaron med jaktlaget kan alltid kompensera för den förändrade smaken. Här är det första tipset att byta till en annan termos som inte påverkar lika mycket.

Tips på termosflaska inför vandringen

Denna termosflaska från Kaffekassan håller kyla i 24 timmar och värme i 12 timmar, är gjord av rostfritt stål, och du stöttar dessutom ett klass, lag eller förening när du köper den. 

Bryggkaffe i naturen

För att lyckas med ett gott bryggkaffe finns det olika metoder. Den metod de flesta har tillgång till är att värma upp vatten i ett stormkök och sedan använda en “french press” för att förbereda kaffet. Och resultatet?

Gott och varmt kaffe – redo att avnjutas i naturen. 

Ett enklare alternativ för kaffe i vildmarken

Är du känslig för smaken ändå kan ett annat tips vara att helt enkelt tänka om. Satsa på snabbkaffe

Det finns faktiskt väldigt bra sorter numera som du enkelt kan ta med och sedan blanda till ditt kaffe på plats med varmt vatten ur termosen. Det blir en annan smak, men det kan vara väldigt gott ändå.

Koka kaffe i skogen

Det enklaste sättet att få med sig kaffe eller annan varm dryck ut i skogen under en jakt, är förstås att köpa en kvalitetstermos som håller värmen i många timmar. Det finns dock ett problem med det upplägget: Vid vistelse utomhus flera dygn med övernattning så får man bara varmt kaffe första dagen. 

En annan synpunkt som inte nödvändigtvis ska ses som ett problem, är att finns det kaffe färdigt i termos så missas möjligen en del av helhetsupplevelsen av att vara i skogen: att stå på pass och sedan få vila, slå upp tältet, fixa en eld och laga sin mat och koka sitt kaffe direkt på plats – vad kan vara härligare?

Hur man kokar kaffe i skogen

Ett sätt att ordna nykokt kaffe i skogen är att helt enkelt ta med en kaffekanna, kokkaffe och vatten. Gör upp en eld och koka kaffe som de gjorde förr: Häll i så mycket vatten som behövs för det antal personer som ska dricka kaffet. 

Fyll sedan på med kaffepulver tills vattnet är täckt. Det ska till och med vara lite “extra” pulver och för att få rätt mängd ska det bli som en liten topp av pulver i mitten av kannan. Häng kannan över den öppna elden och koka, lämpligen på en pinne som du hittar i skogen. Det går att ställa kannan direkt på elden men då kokar det mycket fortare och kan eventuellt få en besk smak. Viktigt att veta är att kaffet behöver koka upp hela tre gånger för att det ska bli riktigt gott. När det har kokat upp, lyft bort kannan från elden en stund, och sätt sedan tillbaka den. När kaffet har kokat upp tre gånger ska det stå en liten stund innan det dricks. Under den tiden kan man knacka försiktigt med något på utsidan av kannan för att få loss eventuell sump, så att det hamnar på botten.

Vill man inte göra upp egen eld går det att ta med någon form av gaskök. Kokningen av kaffet går till på samma sätt, bara att man tänder köket i stället för en öppen eld.

Andra sätt att koka kaffe i skogen

Ytterligare varianter på kaffekokningen kan vara att ta med en perkulator till skogen. Det finns modeller tillverkade för just utomhusbruk. Används en perkulator rekommenderas att göra en öppen eld eftersom det ska koka ganska länge i en perkulator. En fördel med perkulator är att det går att använda både brygg- och kokkaffe. Viktigt är att följa instruktionerna för den perkulator man har köpt.

Frystorkat kaffe? Ja, det finns faktiskt, det är det som brukar kallas för snabbkaffe. Då behövs enbart varmt vatten som kan kokas över den öppna elden och sen rörs snabbkaffet ner. Den här metoden ger inte den riktiga skogsupplevelsen av riktigt kaffe kokat i skogen. Det kan dock vara ett alternativ för den som inte vill ta med allt som behövs för att koka kaffe från grunden.

Är du den mer lyxiga jägaren som vill ta en paus, din hund vilar och du vill ha något riktigt gott? Det finns små espressomaskiner för utomhusbruk! Här behöver man vara observant på om det finns plastdetaljer i produkten för då kan det vara bäst på gaskök och inte över öppen eld. Viktigt att man tar med rätt sorts kaffe så att det verkligen blir espresso!

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 5 / 5. Antal röster: 1

Inget betyg satt

Leave a Comment