Jakt med drivande hund – Raser, regler och jaktperiod

Drivande jakthundar är riktigt skärpta när det kommer till jakt av lite större klövdjur såsom rådjur med också olika typer av småvilt.

I den här artikeln kommer du lära dig saker att tänka på när jagar med denna typ av jakthund. Vi tar upp regler att känna till, vilka raser som är att föredra, redogör gällande jaktperioder samt ger några praktiska tips att ha med sig.

Att jaga med drivande hund

Att jaga med en drivande hund fungerar så att hunden driver fram bytet. Det gäller oftast småvilt såsom hare och räv men drivning är också mycket populärt vid jakt av rådjur. Hundens uppgift är då att söka upp luktspåret från djuren ni jagar för att sedan driva det mot jägaren.

Hunden driver viltet genom sitt skall. Den kan antingen arbeta själv eller uppfylla målet genom att samarbeta med andra hundar.

Som jägare är din uppgift att ha tålamod, sitta med lugn och vänta på den plats du har tränat hunden att styra bytet till. När djuret ni jagar börjar närma sig kommer du sannolikt höra hundens skall. Då gäller det att vara uppmärksam för att sedan avlossa skottet mot bytet.

Bästa raserna bland alla drivande hundar

Den bästa drivande jakthunden anses vara en tax, en drever eller någon typ av stövare. Det finns alltså en mängd olika hundraser att välja mellan. Svaret på frågan kan också handla om personlig preferens. Inom varje ras har också individen betydelse för jaktförmågan. Tänk noga över ditt beslut och välj en ras som passar just dina behov. Vill du ha din jakthund som familjehund är det bra att tänka efter en extra gång för att hela familjen ska trivas med den. Vissa raser lämpar sig bättre med familjer än andra.

Saknar du intresse för någon av de tidigare nämnda raserna som är extra bra på drivande jakt behöver du inte känna dig nedstämd. Många andra raser har naturliga jaktinstinkter och går utmärkt att träna till att jaga som drivande hund.

Om jakthunden är din första hund kan du välja raser som är mer nybörjarvänliga. Vissa raser är betydligt svårare att uppfostra än andra.

Lagar och regler för jakt med drivande hund

För att jaga med en drivande hund finns det en del saker som är viktigt att hålla koll på. Först och främst behöver du ha tillgång till en större yta av jaktmark. Exakt hur stort område som behövs beror dels på hur väl du har tränat din hund men även vilken ras du har valt.

· Taxar: Minst 50 Hektar rekommenderas

· Drever: Minst 100 Hektar rekommenderas

· Stövare: Minst 200 Hektar rekommenderas

Tänk på att dessa begränsningar endast är riktlinjer. Har du tränat din drivande hund mycket väl kan det gå bra att jaga på jaktområden mindre än de du ser ovan. Risken med att jaga på för litet område är att vilddjuret passerar gränsen till en annan jaktmark. Skulle detta ske får ni inte fortsätta jakten då det inte är tillåtet att jaga på andras marker.

Vikten av att jaga under rätt period

Det är viktigt att du som jägare följer de tidsbestämmelser som finns under året. Beroende på vilken typ av djur du ska jaga med din hund finns det olika bestämmelser. De olika tiderna varierar i landet men generellt sett kan man säga att de tider som gäller under året är:

· Räv: 21 augusti-15 mars

· Hare: 21 augusti-28 februari

· Rådjur: 1 oktober-31 januari

Du behöver kolla upp vad som gäller i den del av landet där du bor. Oftast börjar jaktperiod av djur som jagas med drivande hund under samma datum landet över men i de södra delarna får du inte jaga lite längre in på våren. Exempelvis ska rävjakten upphöra den 28 februari kring Skåne medan den får fortgå ända till 15 april i stora delar av Lappland.

3 tips vid jakt med drivande hund

1. Träna hunden för drev redan innan jaktdagen.

För att lyckas med jakten när du nyttjar en drivande hund är det viktigt att både du och din vovve är förberedd på vad som ska ske redan innan jakten börjar. Var därför ute i god tid och träna hunden. Lär den vilket område som gäller, hur långt den får går och givetvis vart den ska leda bytet.

2. Var ute tidigt

Jakt med drivande hund fungerar genom att hunden fångar upp nattspåret från djuret. Därefter följer den spåret tills den är tillräckligt nära bytet och börjar därefter drivandet. Av denna anledning är det extra viktigt att ni är ute tidigt på dygnet så att hunden kan hitta djurets dagliga luktspår därifrån.

3. Välj en passande ras

Som du kunde läsa om tidigare i artikeln är det till god fördel om du väljer en ras som är extra bra på just drivande jakt. Raserna Drever, Tax och alla hundar av rasen stövare fungerar utmärkt för ändamålet. Väljer du någon av dessa och ger hunden kärlek samt tränar den ordentligt från den dagen du får hem valpen kommer ni mer säkerhet lyckas med drivande jakt och skapa flera härliga jakthistorier tillsammans.

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 4.5 / 5. Antal röster: 6

Inget betyg satt

Leave a Comment