Fakta om Pudel

Pudeln är en vacker och rolig hundras, dom har en fyrkantsformad kropp med en stolt hållning och ett elegant utseende. Pudlar är eleganta i utseende som rörelsemönster, en pudel ska röra sig med lätta och nätta steg. Dom stora pudlarna var ursprungligen vattenapporterande jakthund, medans mindre pudlar var prydnads-, cirkus- och tryffelhundar.

Pudlar är aktiva, krävande, intelligenta, och eleganta hundar. Pälsen är lockig, tjock och tät vilket bildar en vattenresistent barriär. Pudlar fäller inte päls, därför har dom stort behov av pälsvård i form av klippning, rakning och att du borstar pälsen väldigt ofta.

Historia

Pudeln har hittats på målningar från 1400-talet och var troligtvis hundar från väst- eller centraleuropa. Den första rasklubben för organiserad avel av pudlar bildades i England(1876) följt av Tyskland(1893).

Temperament

Pudel är en av världens smartaste hundraser och dom är därför också en av dom lydigaste hundraserna, en typisk pudel har ett väldigt glatt och lekfullt beteende med stor nyfikenhet på omvärlden och dess äventyr. Pudlar har kvar en del av sin jaktinstinkt så dom älskar att springa, bada och apportera.

Pudlar kommer bra överens med allt och alla, men kan vara något reserverad mot främlingar och främmande djur. Pudlar är väldigt barnvänliga, större pudlar är dom mest barnvänliga.

Aktiveringsnivå

Alla pudlar behöver väldigt mycket interaktion med människor. Dom behöver även väldigt mycket mental och fysisk aktivering. Ett mentalt utmanande träningspass och en längre promenad bör vara en del av pudelns vardagliga rutin. Mellan- och storpudel behöver mer motion än en toy- eller dvärgpudel, så att bada och simma med din pudel kan vara perfekt och roligt.

Pälsvård och skötsel

Pudlar ska helst borstas igenom varje dag, möjligtvis mer sällan för korthåriga pudlar. Pudlar fäller inte päls och med det kommer en stor risk att pälsen mattas om hunden inte får korrekt pälsvård. Pudeln ska med jämna mellanrum klippas eller rakas och borstas. Klorna är däremot lättare att ta hand om, dom kan du klippa litegrann var eller varannan vecka.

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inget betyg satt

Leave a Comment